• banner

Gao Shan Liu Shui-k txinako kulturan "musika" ulertzea ahalbidetzen du.
Baso muino oparoek eta aintzira garbiek ingurune ezin hobea sortzen dute kontserbatorioa diseinatzeko, harmonian partekatutako ideal honen inguruan, bai musikan bai paisaietan. Campus hau berez paisaia bat da, gunean dagoeneko dauden elementu onenetatik eraikia. Kanala ibai oparo bihurtzen da, harrien artean, zubien azpian eta sahats baxuak iraganez. Kanpusa bera ibaiaren inguruan eraikitzen da ibarreko herri txiki baten moduan, bere atal aktiboenak ibaiaren ibilguera irekitzen direlarik eta campuseko zati pribatuenak gailurretara igotzen direlarik. Forma menditsu gorabeheratsu honek barruko harana zirkulazioaren zaratatik babesten du. Horren ordez, soinu naturalek, esaterako, ur isurien soinuak, kanpuseko giroa sortzen dute.
Campuseko lau atal nagusiak bakoitza bere muinoan kokatzen dira: Ekitaldi areto nagusiak hegoaldean daude, campuseko sarrera nagusiaren ondoan ibaian zehar; areto txikienek eta beste irakaskuntza instalazio batzuek mendebalderantz jarraitzen dute aretoetatik, muino altuena sortuz; horietatik iparralderantz jarraitzen dute bizilekuak, patio irekiekin nahasten dira eguneko argia apartamentu guztietan sartzeko aukera ematen dutenak, asko mendixka iparralderantz ikuspegi luzeagoetara begira; ekialdera begira dagoen administrazio muinoa ere ibaian zehar dagoen ganga handiaren alde honetatik sarrera nagusiarekin lotzen da. Lorategia ekialdean eta mendebaldean irekitzen da ibaian zehar, CUHK campusetako bi bizitza akademikoei ongietorria emanez. Artera logistiko nagusiak hegoalderantz eta iparralderantz daude errepideetaraino.
Arkitektura aldetik kanpusa sare argian banatuta dago, espazioa eta egitura modu eraginkorrean erabiltzeko aukera ematen du. Gelak beiraz eta zeramika zuri matez jantzita daude. Kanpoko gutun-azala campuseko perimetroaren inguruan bihurtzen da, paisaiarekin bat egiten duen forma harmonikoa sortuz. Forma nagusiaren silueta dinamikoki aldatzen da eraikina iragan ahala, ibilgailu mugikorreko paisaia naturalak bizi diren antzera. Eguzkiaren norabidea eguneko ordu desberdinetan asko eragiten du forma islak eta argiak barnean nola ateratzen duten edo itzalak paisaian nahasten duen moduan. Leihoak kobrezko fatxadaren atzean okertzen dira argi efektu multzo desberdinak eratuz, ur lasaien gaineko islak ez bezala. Elementu horiei esker, eraikina modu naturalean desberdina da, ikusten den bakoitzean, eskala handia izan arren.

IZENA: Shenzhen Musika Kontserbatorioa

MOTA: Lehiaketan parte hartzea, 2021, 2. saria partekatua

EGOERA: Amaituta

KOKAPENA: Shenzhen, Txina

BEZEROA: Hong Kongeko Txinako Unibertsitatea, Shenzhen; Shenzhen udalerriko bulegoko lan publikoak

PROGRAMA: Gutxi gorabehera. 130.000 m²-k errendimendu instalazioak, irakaskuntza konplexua, entsegu estudioa, logela, kiroldegia, administrazio bulegoa eta abar ditu.

LEHIAKETA TALDEA ALAN: ALAko bazkide Juho Grönholm, Antti Nousjoki eta Samuli Woolston Jiaao Liu, Filippo Dozzi, Isabel Sánchez del Campo eta Chengfan Yangekin

LAGUNTZAILEAK: China IPPR International Engineering Co. Ltd (arkitekto bazkidea), Vlad Vernica (bisualizazioak), Infinity Vision (bisualizazioak), Alain Tisseyre (antzerki aholkularitza eta akustika)

Iturriak: http://ala.fi/work/shenzhen-conservatory-of-music/


Mezuaren ordua: 21-ek-2121